Både i idrotten och i livet utanför idrotten är det avgörande med en bra inställning, eller attityd om ni hellre vill kalla det. Talang tar oss en bit på vägen men i det långa loppet är det din inställning till det du väljer att ägna dig åt som tar dig i mål eller så nära du kan komma det mål du satt för dig själv. Och att ha rätt inställning, det är ett val du själv gör. Ingen kan göra det valet åt dig, det är bara du själv som tar beslutet att gå in i något med rätt inställning.

Idag har det aldrig blivit tydligare än med vår lilla skara krigare i U-15. Gårdagen lämnade dem uttorkade av värmen och med stukad självkänsla. Jag vet inte hur snacket gick på kvällen och morgonen ute på Knistad Herrgård men ordet metamorfos är det närmaste jag kan komma i att formulera det jag såg 07.30 i morse på den ökentorra plan F längst bort i ingenmansland på Lillegårdens IP:s nordvästra hörn. Ut på plan klev ett lag där kraften var åter, målsättningen var klar och man var överens om hur det skulle gå till. Med hjärta, hjärna och kamp. De hade bestämt sig för att ha rätt inställning idag trots ett decimerat manskap och småskador till höger och vänster. Det bar dem till en oavgjord match mot Kristianstad Predators som kändes som en seger och sedan en riktig och övertygande seger mot Mean Machines. Det var storartat att bevittna och åtminstone ett idrottshjärta på Lillegården kände sig stolt och nästan rörd över detta lags inställning till sin uppgift för dagen. Väl till sista matchen mot Tyresö tog kraften slut och det redan decimerade manskapet drabbades av ytterligare skador för att till slut ha endast elva spelare på fötterna och ingen QB. HC Sasha tog då det kloka beslutet att kasta in handduken för att undvika ytterligare skador. Det finns ju en höstsäsong att tänka på också.

Grattis U-15 till hur ni tog er an den här dagen. Om ni tar med er något från den här dagen så är det er inställning. Fånga den känslan och bär den med er till höstsäsongen så kommer ni att klara er väldigt väl i seriespelet.

Vårt minsta gäng som skall säkerställa att vi har basen till lag i de äldre årskullarna – våra U-11:or – har inga bekymmer med sin inställning. Bekymmersfritt tog man gårdagens förlust och bestämde sig för att göra bättre ifrån sig idag. Först vann de över Tyresö och efter det besegrade de Carlstad Crusaders på ett övertygande sätt med 22-0. I det här lagethar man löst det här med inställning på ett väldigt enkelt sätt. De tillämpar Tag In / Tag Out metoden. Det innebär att alla på en given plats och tillsammans ”Taggar In” kort innan uppvärmning och sedan befinner man sig där tills matchen är slut för att sedan, på samma plats och tillsammans, ”Tagga Ut”. Om någon under match eller träning drabbas av tillfällig okoncentration eller förlorar humöret får de enkel fråga från sin coach – ”Har du Taggat Ut eller är du fortfarande In?” Ordningen återställd och fokus på rätt saker. Briljant lösning.

I skrivande stund spelar de små kämparna sin sista match för dagen och vi hoppas att de just nu är intaggade och lyckas hålla fokus denna långa dag.

U-13 kämpade om ett B-slutspel i morse och lyckades ta den platsen efter ett oavgjort resultat mot värdlaget Skövde Dukes. Väl där mötte de starkt spelande Göteborg Marvels som visade sig bli väl svåra. Redan från start hade våra Flygare några justerade spelare på sidlinjen och under första halvlek fick de sällskap av ytterligare lagkamrater. Som ett brev på posten började moralen i laget svikta och det ägnades understundom mer uppmärksamhet åt skadebänken än åt spelet på plan. Ett omtag från coachstaben i halvlek gav tillbaka fokus och bättre stadga i spelet och Flyers lyckades ta välförtjänta poäng efter bra passningspel.

Det är mycket som påverkar spelarnas fokus under en match och konsten är att inte låta sig påverkas av det utan fortsätta med sin uppgift och att göra jobbet. Våra spelare i U-13 visade att de kunde komma tillbaka och spela bra fotboll. Det var starkt av dem. Fortsätt i den stilen.

Avslutningsvis fick vårt U-17 lag en märklig dag. Ännu en övertygande insats mot Grönköping, denna mastodonta hybrid av spelare från olika lag i Syd-Sverige, och sedan ställdes först matchen mot Solna in och sedan även matchen mot Tyresö, båda p.g.a. skadesituationeni lagen. Lagets tre stabila segrar gav U-17 en plats i finalen imorgon mot Limhamn Griffins klockan 14.00. Det är tredje året i  rad som vårt U-17 lag tar sig till final i Dukes. Det är mäkta imponerande. Men inte överraskande. Är det något detta lag har lyckats med så är det just deras inställning till vad de skall åstadkomma. De har ju nästan svart bälte i denna disciplin! Men det kommer inte gratis. Det kräver arbete, ständig påminnelse och det måste planteras i lagets DNA för att det skall levereras om och om igen.

Här gör coachstaben ett fantastiskt arbete och jag har svårt att inte dra slutsatsen att arbetet med Character Development Program spelar in och har gjort det begripligt för alla spelarna varför de står på plan tillsammans och vad som krävs för att de skall nå framgång.

Nu har det hänt igen, för tredje året i rad! Grattis till coacherna och spelarna i U-17! Imorgon står vi vid sidlinjen och hejar fram er till stordåd.

Täby Flyers – tillsammans tacklar vi ungdomars utveckling