Intrycken har nu landat så här någon dag efter att Dukes-helgen är passerad. Det har varit mycket fotboll, många som varit engagerade och hjälpt till, särskilt i år när värmen slog till så hårt, och det har varit fantastiska framgångar. Den imponerande sifferkombinationen 1-2-1, den tillhör Brinken och Adrian, då den representerar resultatet i Dukes för deras tre U-17 lag de tre senaste åren. Enastående och inte på något sätt en tillfällighet men låt mig återkomma till det senare.

Nu har vi lagt ännu ett Dukes bakom oss, årgång 2018, och vi kan se tillbaka på det med stolthet som en medlem av Flyers, oavsett om du är spelare, coach, lagledare eller förälder. Det är en väldigt speciell förening som präglas av så mycket gott med en bra värderingsgrund, stort engagemang, en välkomnande atmosfär och en drivkraft att vilja skapa något mer än bara amerikansk fotboll för våra ungdomar som deltar i verksamheten. Om det istället var ett företag som var beskrivet på det här sättet, då skulle jag gärna vilja jobba där. Sådana företag finns säkert någonstans men du behöver inte leta efter det i föreningsvärlden. Du är redan där och du är en del av det så sträck på dig, för Dukes 2018 blev ännu ett bevis för att klubben gör rätt saker på rätt sätt. Var stolt över att du är en Flyers!

Vi börjar med vårt yngsta lag U-11 som tog sig an Dukes på ett ystert och lustfyllt sätt, precis som våra minsta skall göra. Med sitt eget lilla ”camp” en bit bort från Flyers gemensamma tältstad kunde lagets lagledare och coacher ostört jobba med att hålla glädjen på topp i laget under dessa tre påfrestande dagar. Det var ett genidrag. En mer glädjefylld inställning till deras uppgift har sällan skådats. Spelarna sprang på och av planen med samma breda leenden oavsett hur  det gick i matcherna och deras spel var också en yttring av samma slag. I matchen om tredjeplatsen testades det nya varianter av spel som de lekt fram tillsammans och med kreativa reverse-på-reversen-spel ledde det dem fram till en bronspeng i årets Dukes. Laget hade några veteraner från förra årets upplaga men majoriteten var rookies och jag tror att alla fick blodad tand att komma tillbaka även nästa år (och, förhoppningsvis, deras föräldrar också..). Stort grattis till U-11. Ni gjorde en strålande insats på Dukes och klubben är stolt över vad och på vilket sätt ni tog er an Dukes 2018.

Med klivet upp till U-13 förändras spelet en del. Man spelar visserligen i Dukes på en plan av samma storlek som U-11 gör men spelarna har blivit större och tacklingarna något tuffare. Vår trupp för U-13 var till antalet stor och flera kom till turneringen med goda minnen från året dessförinnan då de var framgångsrika i U-11. Nu blev de varse att det krävs mer i varje moment då motståndet och spelet är mer organiserat och det görs färre misstag. Våra killar och tjejer i laget gjorde en härlig satsning och i deras första match förlorade laget endast med två extrapoäng mot MSAFF som till slut blev mästare i årets upplaga av Dukes för U-13. Våra flygare bärgade till slut en 7:e plats av 12 lag och det finns mycket bra att ta med sig in i höstens seriespel och bygga vidare på. Matchen mot MSAFF t.ex. visar att skillnaden inte är så stor till de som tar hem en turnering. Med den insikten och hårt arbete kan hösten bli spännande för våra tjejer och killar i U-13. Bra kämpat och lycka till i höst!

Våra kämpar i U-15, som kom till turneringen med endast 15 spelare, dvs. med endast fyra avbytare på sidlinjen, tog sig igenom den här turneringen på ett heroiskt sätt. Efter en mardrömsstart dag ett förbyttes laget till en heroiskt kämpande helhet i takt med att spelare efter spelare drabbades av skador och skavanker för att till sista dagen ställa upp ett lag med endast en avbytare på bänken. De vann sin sista match och placerade sig på en hedrande 7:e plats i turneringen men det bestående från U-15 det här året är deras kämpaglöd och hjärta de visade upp under lördagen och söndagen. Det var imponerande att beskåda hur rätt mind-set påverkar hur ett lag kan prestera. Årets pris i kämpaglöd går till alla spelare och coacher i U-15. Well done!

När jag sedan klockan 15.30 tog Brinkens hand och gratulerade till segern i U-17, Dukes 2018, försökte han klädsamt ta bort fokus från sig själv och rikta den mot hela coachstaben och självklart alla spelarna och t.o.m. föreningen. Han ville inte på något sätt ta äran för den här framgången och, visst, den gode Brinken har både rätt och fel här.

Rätt i den meningen att, JA – det är spelarna som gör det tuffa jobbet på planen, JA – hans coachstab jobbar autonomt och med självförtroende och JA – bakom honom finns en förening som har en tydlig bild om ”varför” man finns till som förening där föräldrar engagerat bidrar och stöttar vecka ut och vecka in.

Men! Sebastian tillsammans med Adrian, Täby Flyers egna variant av Sven-Göran ”Svennis” Eriksson och Tord Grip, visar en mognad i sitt ledarskap som egentligen inte korrelerar med deras ringa ålder och det är buret av en idé att det handlar om att i första hand bygga individer till att bli goda människor, sporten kommer faktiskt i andra hand. Men det här angreppssättet ger resultat i fotbollen. Det fick vi tydliga bevis för i söndags kl. 14.00 när våra U-17 spelare inledde matchen som slutade med seger i Dukes, det inofficiella Svenska Mästerskapet i Amerikansk Fotboll för ungdomar. Sebastian och Adrian, det ni gör förtjänar att hyllas av alla oss vars ungdomar får ta del av ert ledarskap och inspiration. Ni två är fantastiska tillsammans och varje dag vi får ha er med oss i Flyers är en bra dag. Punkt, slut, basta!

Vi skall inte glömma bort dessa makalösa spelare. Generationen -01 som gör sitt sista år i Flyers åkte till Dukes som U-11:or och placerade sig sist av alla. I söndags vann de den prestigefyllda klassen U-17 tillsammans med alla -02:or på ett helt övertygande sätt. Segern med 34-8 mot ett kämpande Limhamn Griffin var ett monument över allt hårt arbete de lagt ner och den starka sammanhållning som finns i laget. Att göra något bra i idrott på den här nivån och i den här åldern kräver mycket mer än vad som syns från läktarplats. Ni alla i U-17 har gjort ett makalöst jobb och jag hoppas ni tar med er mer än bara segerns sötma från den här turneringen. Tänk på resan dit och all möda ni lagt ner på träningar och i samtalen på Character Development Program som har lett till att ni befinner er där ni är idag. Bäst i Sverige i er åldersklass i Amerikansk Fotboll – WOW! Vi gratulerar Er. Njut av detta – det har ni förtjänat.

Täby Flyers – tillsammans tacklar vi ungdomars utveckling