På lördag har det blivit dags för Flyers U17 att ta emot Sollentuna Stars hemma på Sjökrigsskolan, när lagen möts i en träningsmatch. För Flyers blir matchen på lördag en sk. ”full dressed rehearsal” där allt ifrån sparkspel och full matchtid, till kiosk och kedjelag, körs igenom och testas inför stundande höstsäsong.

Första matchen på hemmaplan är alltid lite speciell och lördag är inget undantag. Hela truppen ser fram emot att testa det nyklippta gräset på Sjökrigsskolan och, framförallt, att få spela inför hela FlyerNation!

Till skillnad från tidigare år spelas U17-serien i år som en rak säsong under hösten och vi kan därmed använda våren för att maximera den fysiska och tekniska utvecklingen hos våra spelare. Därtill ges vi möjlighet att rekrytera nya spelare och inkludera dessa i laget fullt ut, och våra nya spelare ge god tid att lära sig sportens grunder innan serien drar igång. Höstsäsongen har i det stora hela varit en mycket positiv utveckling för oss.

Huvudfokus under offseason har varit att höja den fysiska nivån och kvalitén i laget, vilket möjliggjorts genom ett hårt arbete ifrån Flyers SPT (Sport Performance Team), som inkluderar fystränare och naprapat. Genomgående håller årets lag en högre fysisk status än något tidigare U17-lag i Flyers, vilket är ett kvitto på det arbete och den tid spelarna lagt ner under offseason.

För den som följer Flyers U17 på nära håll märks tydligt att laget byter karaktär för var år som går. Från att under 2017 år uppgöras till stor del av Seniors som länge spelat under samma coacher och i samma program har vi i år en majoritet av laget som är Juniors, och i stort nya för coachstaben. Jag är imponerad över hur väl våra nya spelare tagit klivet upp och fyllt skorna från tidigare generationer U17-spelare. Laget är med andra ord till stora delar nytt, men det som kännetecknar Flyers-fotboll lever kvar i all tydlighet.

Även coachstaben har förändrats och utökats, nu till nio coacher i sin helhet. Daniel Risberg fortsätter i rollen som Offensiv koordinator och får där hjälp av Karl Kloo samt Adrian Ashhami, liksom Karl Berg som är ny för året. Alexander Sjöö har även han valt att fortsätta i rollen som Defensiv koordinator och får hjälp av Hugo Dyrendahl, Johan Maurin och Georg Grette.

Sollentuna Stars, som tillhör seriens nyare lag, har hittills spelat två träningsmatcher (Tyresö och Solna) med skiftande utfall. Flyers har en scrimmage i ryggen (mot Solna), som tjänade som en värdefull ”wake-up” för lag och coacher. Därefter har laget genomfört ett vårläger, under vilket spelboken expanderades markant och tekniker för samtliga lagdelar slipades.

Stars, som för året har en ny Head Coach i Martin Hesselgren, har historiskt kännetecknats av ett effektivt springspel med inslag av ”misdirection”, vilket sätter stor press på vårt försvar att täcka upp och spela balanserat. Hur årets Sollentuna-lag kommer driva bollen offensivt återstår att se, men att de springtunga takterna kommer sitta kvar håller vi som säkert.

Sollentuna har också flertalet defensiva hot på försvaret, där den främsta sannolikt är defensiva linjespelaren och landslagsspelaren Calle Moberg. Att Sollentuna kommer sätta Moberg på olika platser i försvaret, där han kan dra nytta av sin atletiska förmåga, utgår vi ifrån i vår planering.

Flyers å sin sida har en kombination av rutinerade veteraner och nya förmågor i sitt anfall. Täby har bytt QB inför året och manteln axlas numera av Johan Hallgren (#1), som i samma lagdel omgärdas av en rad talanger, bland annat JVM-aktuella Ludvig Burell (#51, OL) och Victor Wikström (#90, WR). Tempo, det vill säga kort tid mellan spel, har varit och fortsätter att vara något av Flyers U17s signum. Det är något vi tror starkt på och något som vi tror ger oss fördelar vi inte annars haft.

Defensivt kommer Flyers fortsatt spela aggressiv fotboll, med fokus på väl balanserat försvar och säkra tacklingar. Att effektivt och säkert kunna ta bollbäraren till marken har varit något vi lagt extra mycket fokus vid under offseason och preseason. Tacklingsträningen har pågått sedan november, om än helt utan kontakt, i det nya tacklingssystem som den defensiva staben under Coach Sjöö utvecklat.

Lördagen blir en spännande värdemätare för två duktiga och motiverade lag. Talang finns tveklöst på båda sidor bollen och att lyckas väl i samtliga tre lagdelar är avgörande i tighta möten. På lördag tycks även vädret bli en faktor, med strålande sol och temperaturer upp emot 30 grader. Hur väl förberedda spelarna och coacherna är på värmen kommer tveklöst att spela in.

Detta blir också sista träningsmatchen innan stundande sommarturnering (Dukes Tourney) och höstsäsong. Att därmed ta tillvara på varje chans som ges blir rent avgörande.

Avslutningsvis, och kanske viktigast av allt, ser jag och hela laget fram emot att träffa så många TF-supporters och anhängare som möjligt. Missa inte att delta i och bjuda in till Facebook-eventet.

Avspark klockan 14:00 på Sjökrigsskolan

Sebastian

Flyers U17 2018 – Foto: Karin Wikström