Söndagen markerar årets sista match för Flyers U17 och det blir en avslutning värd namnet. Just mötena mellan Flyers och Mean Machines tycks alltid ta en lite särskild karaktär och visst finns det en extra gnista i respektive lag. Så även kommande söndag, när seriens slutliga utfall ska avgöras. Båda lagen tävlar om andraplatsen i serien och även om SMM har en uppförsbacke efter förlust i första mötet så finns möjligheten fortsatt där.

QB Johan Hallgren och RB Luke Lambert bakom U17s offensiva linje – Foto: Andre Lambert

Förgående möte mellan lagen slutade som sagt med vinst för Flyers räkning och även om siffrorna skrevs till 30-12 så var det långt ifrån en säker sådan. Momentana storspel avlöstes av enkla misstag, som gjorde det möjligt för Mean Machines att hänga med i matchen hela vägen in i slutet, och även om frustrationen stundtals var påtaglig så spelade Stockholm fullt ut hela vägen in i slutet.

Senaste två matcherna har Flyers ställts emot Arlanda Jets, där resultaten 41-0 respektive 50-14 i Flyers favör har talat sitt tydliga språk. Resultaten i all ära, men konklusionen efter genomgång av matchfilmen är att det lika ofta är tur såsom skicklighet som skapar poäng och håller motståndet utanför vår egen end zone. Att bli mer konsekventa i vår prestation på planen, liksom utförandet av spel och taktiker, har varit vårt huvudfokus under senaste veckornas träningar. Detta har innefattat att bli bättre på att blockera, fånga bollen, läsa spelet, ta oss till tacklingar, göra tacklingar och täcka öppna ytorna i samband med sparkspelen – en diger uppgift!

Mean Machines visade i föregående match att den nya spelboken tycks passa spelargruppen tämligen väl. En utspridd offensiv formation med en QB i Carl Östman som utan problem kan nå fram till sina mottagare har visat sig vara ett segerrecept, vilket inte minst visade sig när SMM mötte Arlanda Jets och producerade 50 poäng. För den som sett Mean Machines spela tidigare är detta ganska ovant, men HC Jonas Nyberg tycks ha anpassat spelbok efter spelargrupp snarare än tvärtom.

Likaledes tycks den balanserade defensiva strategin, som snarare baserar sig på att flöda till bollen och göra tacklingen, än att göra stora spel, passa spelarna väl. Hur Mean Machines väljer att ställa upp mot Flyers produktiva anfall återstår att se, men att herrarna Tim Sivher och Viggo Svedlund (S och LB) används frekvent kan vi nog utgå ifrån.

Offensivt förväntar vi oss att Mean Machines fortsätter på inslagen väg, med en aggressiv offensiv strategi där bollen fördelas mellan spelarna och klassiska springspel blandas upp med passkoncept. Mean Machines hade svårt att slå hål på vår defensiva linje i förra mötet och herrarna #90 Oliver Leydner, #51 Douglas Tamm och #81 Ludvig Jörgensborg skapade alla stora utmaningar för den offensiva linjen. Sannolikt kommer HC Nyberg med stab analyserat föregående match väl för att hitta potentiella svagheter i Flyers-försvaret, en grannlaga uppgift!

Defensivt förväntar vi oss att SMM kommer attackera aggressivt och hårt med sin defensiva linje. Att stänga ner springspelet, där #1 QB Johan Hallgren är en produktiv spelare, kommer vara avgörande. På liknande vis behöver Stockholm hantera den kompetenta WR-kår som utmanar defensiven, ledda av #2 WR Knut Wachtmeister och #90 WR Oliver Leydner. Just kombinationen i Flyers-anfallet av effektivt springspel och duktiga WRs gör det utmanande att möta och planera för defensivt.

I föregående möte visades återigen den stora inverkan sparkspelen har, när Flyers på matchens första drive kunde ta en fumble i Stockholms end zone, efter att bollen gått över Punterns huvud. Nu med sista matchen framför oss och ett antal träningsveckor bör rutinen vara på plats och de små misstagen nu borttränade. Därmed kan vi förvänta oss att möjligheterna till stora spel framförallt kommer komma i och med sparkspelen.

Nycklar för matchen: Offensivt att vår offensiva linje kan hantera SMMs defensiv, liksom att våra mottagare nedåt fältet gör spelen som det finns möjlighet för. Defensivt behöver vi äga line of scrimmage, för att kunna täcka upp djupare hot. I sparkspelen behöver varje spelare ha koll på sin uppgift och utföra den till bästa förmåga, då kan vi skapa stora spel här.

Players to watch:
#2 Knut Wachtmeister

#13 Marcus Mathiesen

#21 Oliver Langlais

#81 Ludwig Jörgensborg

 

Avspark klockan 18:00 på söndag 13 oktober på Hägernäs – varmt välkomna!

 

Väl mött.

Sebastian