Steve Sumarah, Head Coach för Kanadas U19-landslag i amerikansk fotboll och till vardags Head Coach för Carleton University Ravens, kommer under mitten av februari till Sverige för att besöka Flyers.

Head Coach Steve Sumarah – Foto: Football Canada

Under sommarens Junior-VM i Mexico, där Sverige tog en fjärdeplats, var även Kanada med, ledda av Coach Sumarah. Kanada spelade en rafflande final mot Mexico, med cirka 30 000 på läktaren, och till slut var det Kanada som stod som segrare i U19-VM. Även i januari spelade Team Canada en landskamp, denna gång mot USA, och en intervju med Steve finns att se här.

Steve tillhörde den grupp inom det kanadensiska förbundet som arbetade fram utvecklingsprogrammet för fotbollen, baserad på utvecklingsmodellen LTAD (Long Term Athlete Development).

LTAD i korthet är en vetenskapligt baserad modell för utveckling av barn, ungdoms- och juniorspelare. Modellen utvecklades av det kanadensiska riksidrottsförbundet tillsammans med ledande forskare inom fysiologi, psykologi, biomekanik, pedagogik mm. (mer information om utvecklingsprogrammet finns att läsa här: http://www.ltad.ca/)

Respektive specialidrottsförbundet, där Football Canada är ett, fick sedan i uppdrag att utveckla en egen utvecklingsmodell, baserat på LTAD-arbetet. Detta arbete var Coach Sumarah delaktig i, vilket resulterade i ”Football For Life” (http://footballcanada.com/long-term-athlete-development-ltad/).

Under två dagar (16-17 februari) kommer Steve att arbeta med föreningens coacher och styrelse, för att hjälpa oss utveckla Flyers-programmet till nästa nivå. LTAD är den främsta och ledande modellen för barn- och ungdomars idrottande, och ligger helt i linje med Flyers tankar om utveckling av våra spelare. Att dessutom få lära ifrån en av de med specialistkunskap på LTAD-modellen inom amerikansk fotboll är en fantastisk möjlighet för oss, på resan mot att bygga Sveriges främsta barn- och ungdomsprogram.