Hugo DCNär säsongen för U17 avslutats och laget säkrat seger i både seriespel och Dukes Tourney fick vi möjlighet att titta in lite i huvudet på DC Hugo Dyrendahl.

Hur gör han och staben egentligen för att förbereda sig för en motståndare?

Så här berättar Hugo:

Inför matcherna mot Stockholm Mean Machines måste man förberedda sig på springspel. De älskar att springa tungt i mitten, för att sedan sätta upp en ”buck sweep” på utsidan.
Så det gäller att spela disciplinerat.

Formationsmässigt kan man nästan gissa sig till var springspelet kommer att gå. Därför använder jag mig mycket av D-line stunts för att vinna fördelar då vi ska försvara oss mot deras tunga springspel.

En av deras nyckelspelare är #26, de försöker hela tiden sätta honom i en position där han kan göra spelet. Detta visar oftast var de ska springa eller hur de ska springa. Därför brukar jag be mina spelare att ha ett extra öga på honom, men fortfarande spela disciplinerad fotboll där alla gör sina förutbestämda uppgifter.

En viktig sak som LB måste tänka på är att SMM är ett lag där deras guards visar hela spelet – om det är pass, inside run eller outside run. Tar de ett starkt steg rakt fram så är det förmodligen en inside run, försvinner deras guards är det förmodligen en buck sweep. Det här har våra ILB gjort ett grymt jobb på under året – att läsa spelet och att hitta och tackla bollbäraren. Förmodligen är det tack vare min LB-coach Axel Ripa, som har gjort ett enastående jobb på att coacha detta års ILB.

SMM

När SMM väl passar bollen så kommer det oftast ur PA (playactions) där de ofta använder sig av ett ”flood concept”. Där har vi en regel för DBs – pass först, run sen. Helt enkelt måste de vara 100% säker att den som springer verkligen har bollen innan de bryter mot honom.

Sen vet vi att SMM har stora och fysiska TE som är duktiga på att fånga boll. Detta gör att SMM så klart älskar att kasta till dem. Våra safetys har därför dem som key i passpelet, att alltid ha ett extra öga på TE. Våra safetys kan tyvärr inte mäta upp med deras storlek så då jobbar vi mycket med olika tekniker på att slå bort bollen samt se till att bollen inte kommer i närheten av SMMs TE. Något som mina DB-coacher John Ringaby och Simon Cahling jobbat hårt och lyckats väldigt bra med!

LB är de man vill lura i SMMs spelsätt. Detta har jag och min coachstab diskuterat och kommit fram till att LBs ansvar är spring först sen pass, vilket ska vara en självklarhet. Men även att de måste följa sina instinkter att de hellre gör 100% fel än 50% rätt. LB handlar mycket om att agera och hantera saker utifrån vad man ser. LB får lite den friheten att agera utifrån vad de ser då vi låter våra DBs ta över passpelet lite mer.

Steg-för-steg för att knäcka en buck sweep

DC-notes

DL= Defensiv linje Interior DL = Nose tackel/N och Defensive tackel/DT SS/OLB = strong safety/ outside linebacker S= sam M= mike FS= free safety CB= cornerback

  1. Få penetration på DL, skjut igenom gaps och tvinga bollbäraren att välja!
  2. Förstör pullarna, man gör det genom att sätta sina interior DL i 2 teknik alltså rakt över guard. Om de följer guards så kommer de till spelet automatiskt.
  3. SS/OLB måste ha contain. Tvinga bollbäraren att cut’a tillbaka eller spring in i dina armar.
  4. Få flöde på resterande spelare, S och M direkt när de ser sweepen så måste dem springa utsida om bollbäraren väljer att cut’a tillbaka. Samma gäller FS.

Det viktigaste måste vara att få bort pullarna.
Genom att göra det så får vi en en-mot-en-situation mellan SS/OLB och bollbärare. Där ska SS/OLB kunna göra tacklingen varje gång.
Om bollbäraren ändå lyckas finta bort SS/OLB så har vi support från både S och M, samt FS från insidan och från CB på utsidan.

Med hjälp av analyser som denna kunde Täby Flyers U17 lägga upp en matchplan och förbereda sina spelare inför den sista gruppspelsmatchen i årets Dukes Tourney.
Planen hölls, spelarna genomförde den klanderfritt, och Stockholm Mean Machines kunde besegras.
Vinsten gav Flyers gruppsegern och en plats i finalen där man dagen därpå, med hjälp av nya analyser, besegrade Arlanda Jets och tog därmed hem guldet i turneringen.

Vi tackar Hugo Dyrendahl för möjligheten att titta in i hans och coachstabens resonemang inför match!