Även om vädret fortsatt pekar på full högsommar har det blivit dags att inleda höstens U17-serie, som Flyers U17 gör genom att besöka Solna Chiefs på Bergshamra IP.

Flyers U17, som i år lyckades med bedriften att vinna nordens största ungdomsturnering Dukes Tourney, ställs nu inför en helt ny utmaning i U17 Östra-serien. En serie som historiskt varit fylld av tuffa matcher och tighta möten, och som i år ser ut att kunna bli lika utmanande.

Flyers U17 höjer Dukes-bucklan – Foto: Anders Lentell

Efter vissa avhopp ingår nu fem lag i serien, som förutom Flyers och Chiefs inkluderar Stockholm Mean Machines, Tyresö Royal Crowns och Uppsala 86ers. Alla fem lagen har både bredd och talang att slå till när det minst förväntas, och för Flyers del är man tveklöst den motståndare samtliga vill slå i serien.

Chiefs har en historik av att producera spelare av mycket hög kaliber och i år ser inte ut att vara något undantag. Med spelare som Alexander Nordgren och Philip Mesterton kan Chiefs utmana både offensivt och defensivt, och blir en utmaning för respektive lagdel att hålla reda på.

Flyers kan på inget sätt anses som ”underdogs” i söndagens match, utan snarare tvärtom. Med en roster sprängfylld med talangfulla spelare är sannolikheten stor att söndagen bjuder på mängder av stora spel. Offensivt är QB Johan Hallgren (#1) väl värd att hålla ett öga på, liksom WRs Samuel Netz (#2), Oliver Leydner (#11) och Knut Wachtmeiset (#12). RB/WR Erik Lentell (#3) har visat på god förmåga att skapa stora spel ifrån till synes små möjligheter och adderar en explosiv komponent till Flyers anfall. Därtill är hela den offensiva linjen både talangfull och beslutsam i sitt spel, att äga linjen är något de tar stolthet i.

Defensivt kommer spelare som CB Thim Segerblad (#25) och S Marcus Mathiesen (#13), liksom den defensiva linjen i stort med Johannes Karlsson (#53) i spetsen, att skapa spel på löpande band. Flöde till bollen är något som DC Alexander Sjöö tillsammans med den defensiva staben lagt stort fokus vid hela året, ett arbete som givit resultat på planen.

Senast lagen möttes, i en sk. scrimmage (träningsmatch) hade Flyers övertaget, men var på inget sätt överlägsna. Viss avsaknad av rutin straffade Chiefs, som med all säkerhet kommer vara betydligt mer förberedda denna gång. Söndagens match ska på alla sätt ses och hanteras som en match i serien, emot att förberett och taggat lag, där varje yard kommer kräva en utomordentlig insats ifrån hela laget.

För Flyers del finns ett antal nycklar till matchen. Defensivt är behovet av konstant och kontinuerligt flöde till bollen A och O. Chiefs har visat att man både har fart och fysik att göra missade tacklingar till stora spel, varpå ingen av de elva spelarna i försvaret kan dra av på farten innan visslan ljuder.

Offensivt behöver laget exekvera spelen i en högre grad än vad som gjorts tidigare, vilket innebär att springspel och passpel båda behöver resultera i positiva yards. Alltför ofta missas uppgifter i spelen, vilket straffar sig direkt i matcher. Saker som att hitta blockar, ta rätt beslut i en löpning och fånga bollen kommer ha avgörande inverkan på söndagens match.

Sparkspelen har bjudit på en tämligen spridd skur under året. I träningsmatchen mot Sollentuna tycktes vi ge tillbaka fler yards än vi själva tog, något som under Dukes såg markant bättre ut. Även inom denna lagdel är exekvering av kallade spel nyckeln till matchen.

Sammantaget bjuder söndagen på en intressant match, där både Flyers och Chiefs ställs inför en match tidigt i höstsäsongen, med spelare som fortsatt är borta på semester. Det lag som bäst kan hantera omständigheterna och prestera ändå kommer utan tvekan stå som segrare på söndag.

Avspark sker klockan 17:00 på Bergshamra IP – varmt välkomna!

 

Väl mött.

Sebastian

8 Units Strong!