Flyers vann mot Tyresö Royal Crowns i förra veckans omgång (21-0). – Foto: Anders Lentell

Sommarens varma temperaturer har ersatts med kastvindar och regnskurar i septembermörkret, på samma gång som U17 Östra-serien sakta går mot sitt slut. Flyers, som nu hunnit avverka sex av åtta matcher, är fortsatt obesegrade i serien efter seger i senaste matchen mot Tyresö (21-0). Detta är andra gången som Flyers U17 ”0:ar” ett motstånd i serien, vilket i sig är en imponerande bedrift, men än mer så mot ett formstarkt Tyresö. I serien har Flyers nu producerat 243 poäng och på samma gång enbart släppt knappa 30.

Matchen mot Tyresö då, som både blev precis som väntat och helt annorlunda. Båda lagen hade tunnare trupper än vanligt från start, vilket borgade för en match där ren vilja skulle komma att spela en stor roll. Flyers anfall lyckades dock ganska snabbt slå hål på nollan, även om produktionen därefter upphörde. Tyresö attackerade med ett starkt springspel och såg stundtals svårstoppade ut. Skador i båda lagen gjorde matchen än mer spännande och till en än mer defensiv match. Flyers kunde dock återfå fotfästet i andra halvlek och där producera framåt.

Defensivt stod #53 DL Johannes Karlsson och #31 LB Daniel Alariksson ut, med åtta tacklingar vardera. Även #3 S Erik Lentell, #13 S Marcus Mathiesen och #2 S Samuel Netz stod för en rad tacklingar. Tyresö lyckades totalt producera 92 yards under matchen, varav 50 kom på marken och 42 genom luften.

Offensivt fick #90 WR Victor Wikström kliva in i QB-rollen och lyckades där passa för strax över 100 yards. #12 WR Knut Wachtmeister #13 WR Marcus Mathiesen stod 44 respektive 36 yards vardera. Mest produktiv var dock #3 RB Erik Lentell, som med hjälp av en effektiv och välspelande offensiv linje kunde springa för 54 yards. Det var trion Wikström (13p), Alariksson (6p) och Netz (2p) som producera lagets offensiva poäng denna match.

Stockholm Mean Machines har hittills varit det lag som gjort det absolut svårast för Flyers, både offensivt och defensivt. Trots flertalet skador i truppen lyckades SMM med att hålla Flyers till 26 poäng i förra matchen och på samma gång producera 12 egna (av Flyers 30 insläppta poäng har alltså SMM gjort 12). Matcher mellan Flyers och Mean Machines har kommit att bli några av säsongens höjdpunkter, drabbningar mellan två välspelande och hårt kämpande lag. Även på söndag är det bäddat för en spännande och underhållande match, med ett Flyers som siktar mot serieseger och Mean Machines som alltid vill överraska.

Coachstaben i Stockholms U17 har varit ombytlig under året, med Fred Armstrong som var med under delar av året och den dynamiska duon Hansson / Nyberg som gemensamt har axlat mantel nu på senare tid. Genomgående har dock varit att SMM spelar till sina styrkor i alla matcher vi sett dem och även om man är tämligen tungt inriktade på ett starkt springspel, så utmanar man även passförsvaret.

Offensivt förväntar vi oss att Mean Machines försöker springa igenom vårt försvar. Man har successivt skiftat till en mer traditionell Wing-T, med i praktiken fyra backar i bakfältet som alla kan få bollen. Därtill adderas tight ends och offensiva linjespelare som blockerar både i och utanför boxen – en inte helt lätt utmaning för DC Alexander Sjöö med stab. Flyers defensiva linje, ledd av Johannes Karlsson, har gång efter annat klivit fram när så har behövts. Tveklöst kommer söndagen ställa samma höga krav på positionsgruppen.

Defensivt kommer Mean Machines sannolikt göra allt i sin makt för att göra det både komplext och utmanade för oss att förflytta bollen. Förra matchen bjöd på en rad överraskningar, som vår offensiva linje stundtals hade vissa utmaningar att reda ut. Att man använder sina fysiska och talangfulla linebackers för att sätta tryck är något vi utgår ifrån.

Flyers nycklar för matchen är som följer. Defensivt behöver våra linjespelare vara ”assignment sound” och läsa spelet och dess flöde. De behöver fortsatt dominera line of scrimmage och på så sätt möjliggöra för våra linebackers att göra spel. Mean Machines anfall har en imponerande förmåga att göra stora spel av små möjligheter och att göra säkra tacklingar tillsammans är den mest effektiva lösningen för Flyers försvar.

Offensivt behöver vår linje snabbt reda ut hur Mean Machines väljer att skicka spelare, för att därefter justera vår blockering. Att RBs Lentell och Alariksson fortsätter vara produktiva i marken är centralt, samtidigt som våra wide receivers behöver fortsätta göra spel när laget så behöver. Den successiva evolutionen i lagets offensiva spel märks tydligt och OC Risberg kan nog bjuda på några överraskningar även denna söndag.

Söndagens match kommer avgöra vem som vinner serien. Flyers är obesegrade i år och vann förra mötet, vilket gör oss till klara favoriter. Mean Machines har nu återfått vissa skadade spelare är säkerligen mycket sugna på att visa att förra gången var en ”miss i arbetet”. Därtill är det något speciellt med mötena mellan Flyers och Mean Machines – det tänder alltid till lite extra!

Avspark sker söndag 30/9 klockan 13:30 på Zinkendsamms IP – Välkomna!

Väl mött.

Sebastian

8 Units Strong!