Efter fyra raka hemmamatcher har det nu blivit dags för Flyers U17 att ta sig till Tyresövallen för den femte omgången i U17 Östra. Flyers (5-0) besöker Tyresö Royal Crowns (3-1), i en match som sannolikt kommer avgöra U17 Östra 2018. I föregående möte var det Flyers som drog det längsta strået, men Tyresö har nu fått tillbaka flera spelare från skador, vilket pekar på att söndagens match blir en hel annan uppvisning.

I föregående omgång tog Flyers emot Solna Chiefs i den sista omgången på hemmaplan, en match som bjöd på en rad utmaningar för spelargrupp och coachstab. Resor, sjukdom och skador föranledde en ovanligt tunn trupp, där flertalet spelade på nya positioner. Detta till trots lyckades laget hålla tätt bakåt och göra 43 poäng framåt, varpå matchen vanns av Flyers med 43-0.

Offensivt hölls laget till knappa 265 yards, där #2 WR Samuel Netz stod för 137 yards och två TDs. #12 WR Knut Wachtmeister lyckades med säsongens andra ”hat trick” genom två TDs via luften och en via marken. Defensivt var #31 LB Daniel Alariksson och #53 DL Johannes Karlsson tämligen produktiva, med två tacklingar och fyra assisterade tacklingar vardera. Johannes lyckades därtill med en tackle for loss och att få loss bollen en gång. #25 CB Thim Segerblad och #2 S Samuel Netz stod för en interception vardera.

Tyresö, som i senaste mötet var ett något decimerat lag, har nu fått tillbaka flertalet framstående spelare. Robin Lindgren har fått axla rollen som QB efter vissa rockad och Erik Elfwing håller liv i springspelet genom sin explosivitet. Defensivt står Jatta Njie och Robin Lindström ut, som gör det tufft för vilket anfall som helst hitta öppna ytor. Återigen värt att nämna att Tyresös U17 som helhet har en imponerande förmåga att lösa utmaningar på planen tillsammans och det märks tydligt att de är väl samspelta. Om man väljer att lyfta upp några talangfulla U15-spelare, likt i föregående möte, återstår att se.

Offensivt förväntar vi oss att Tyresö kommer testa våra utsidor något mer, med en ny QB på positionen. Det sagt har man varit mycket effektiva i sitt springspel tidigare och det är sannolikt här man har mest ”punching power”. Att Tyresö utnyttjar sina talangfulla och fysiska spelare i bakfältet för att etablera ett springspel håller vi som mest troligt.

Defensivt ser vi framför oss att Tyresö kommer förlita sig mycket på en stor och stark defensiv linje, som kommer göra allt för att ta sig till vår QB. Detta möjliggör också för Royal Crowns LBs att spela över hela fältet och flöda snabbt dit spelet är påväg. Det snabba flödet ifrån Tyresös LBs var något som imponerade på oss under föregående möte. Att Tyresö kommer blanda mellan en 30 och 40-front är vår utgångspunkt, liksom att man allt som oftast kommer skicka en eller två blitzar.

Tyresös sparkspel har varit ett av de bästa i serien, om inte det bästa som våra motståndare har att erbjuda. Man har kompetenta kickers som både lyckas få höjd och längd i sparkarna, liksom att övriga spelare väl täcker fältet. Att vara ”assigment sound” i sparkspelen kommer vara en avgörande nyckel för oss!

För Flyers del finns följande nycklar till matchen. Defensivt behöver vi hantera ett tungt springspel, kombinerat med kreativa och snabba passkoncept. Vår box behöver spela aggressivt, men fortsatt disciplinerat och våra defensiva backar behöver läsa sina ”keys”. Gör vi detta har vi goda chanser att spela lika väl som i tidigare matcher (totalt 30 insläppta poäng, dock 12 mot Tyresö i senaste mötet).

Offensivt börjar allt med den offensiva linjen. Vi har på många sätt en imponerande sådan, till stor del tack vare OL Guru Daniel Risbergs intelligenta och hårda arbete. Att denna enhet lyckas reda ut vad Tyresö kommer med, varje spel, är avgörande. I föregående match blev vi slagna på enkla uppgifter och missar i kommunikationen. Vi kommer därtill behöva sprida bollen kring alla våra mottagare och snabbt hitta ”match-ups” som fungerar. Gör vi detta kan vi se framför oss en produktiv dag offensivt.

Söndagens match, som blir rent avgörande för vem som vinner U17 Östra, kommer med all säkerhet bli en tuff batalj mellan två peppade lag. Flyers är obesegrade i serien och ser fortsatt starka ut, favoritskapet ligger tveklöst här. Tyresö har möjlighet till revansch efter förra mötet, och en talangfull grupp spelare tillsammans med en erfaren och kunnig coachstab är alltid utmanade att möta.

Avspark sker söndag 23/9 klockan 17:00 på Tyresövallen – Välkomna!

Väl mött.

Sebastian

8 Units Strong!