Säsongens sista match står för dörren, en dörr vi tänkt stänga i och med lördagens match i Uppsala. Efter sju matcher är Flyers U17 6-1 i matcher och hemmalaget Uppsala 86ers 1-6, i en säsong som pågått från subtropisk sommarvärme in i karga höstvädret.

Den observante noterade 1:an till vänster om 6:an i ovan sammanfattning, vilket indikerar en förlust i serien. Tidigare obesegrade Flyers mötte Stockholm Mean Machines i föregående omgång, en match Mean Machines vann tämligen ohotat. Ett taggat och vältränat SMM lyckades med det få trodde var möjligt och gjorde så med bravur. Matchen, som slutade 31-13 till Stockholms favör, var ett ypperligt exempel på att varje match är unik och att det alltid går att överraska. Vi lärda oss många viktiga läxor under matchen och tackar för den duvningen av Mean Machines.

Förlusten förvisso, men det sagt var inte matchen mot Stockholm utan ljusglimtar och höjdpunkter. #3 S Erik Lentell hade tolv tacklingar under matchen, inklusive tre solo-tacklingar, tätt följt av #2 S Samuel Netz med elva tacklingar, varav fyra egna. Offensivt stod #12 WR Knut Wachtmeister ut med totalt 76 receiving yards och en TD. I övrigt var springspelet det som producerade mest för Flyers räkning, #3 RB Erik Lentell med 56 yards och #90 WR Victor Wikström (för dagen QB) med 54 yards och en TD.

Uppsala 86ers har, likt vi, spelat sju matcher i serien och detta blir således deras sista match för året. Men där slutar också likheterna mellan lagen, då 86ers har en vinst och sex förluster i serien (70 gjorda poäng och 242 insläppta). Flyers å sin sida har lyckats producera 256 poäng framåt och samtidigt släppt in 62 poäng (varav hälften adderas under föregående omgång). På pappret kan alltså matchen upplevas redan vunnen, där tabellens etta tar sig ann laget som ligger nederst i tabellen, men få saker kunde nog vara mer fel.

Sena matcher i oktober har en tendens att ALLTID vara extra svåra för Flyers-lag. Skador och sjukdomar tycks successivt adderas och i år är inget undantag. Det är en klart decimerad trupp som styr sin kos till Uppsala kommande lördag, för att där ta sig ann ett lag som har allt att bevisa. Vi behöver inte titta längre bak än föregående omgång för att inse vad som kan ske när lag spelar på hemmaplan och får chansen att ”slå ur underläge”.

Uppsala har en känd historik om att vara ett tungt och fysiskt springande lag. Både sju och åtta offensiva spelare ställs ofta i mitten för att kunna flytta på försvarets spelare. Från detta attackerar man sedan flankerna med korta, snabba passar, som stundtals kan gå för långa spel. Det är just denna typ av kombination som DC Sjöö med övriga Defense-staben har fått fundera kring under den gångna perioden. Flyers defensiva linje, med DL-coach Johan Maurin, är erkänt duktig, tillika ökänd för sin effektivitet. Klarar dessa herrar, som på lördag är färre än vanligt, av att äga line of scrimmage, då kommer Uppsala ha det svårt offensivt.

Under de två senaste omgångarna har vi fått spela med nya spelare på QB-positionen, så även denna lördag. Den alltid lika svårfångade #1 Johan Hallgren bytts ut mot #2 Samuel Netz, som på kort tid bemästrat Flyers omfattande offensiva system. Att byta ut spelare på QB-positionen under säsongen är alltid en utmaning, men lag och stab känner sig båda trygga i att Samuel kommer lösa uppgiften mer än väl.

Defensivt förväntar vi oss att Uppsala fortsätter spela sitt 4-3 defense, med fysiska defensiva linjemän och atletiska linebackers. Uppsala har visat upp ett ganska aggressivt försvarsspel i tidigare matcher, där man gärna blitzar både en och två spelare samtidigt, för att komma åt QBn. Att vår offensiva linje klarar av att hantera detta bättre än förra gången kommer vara avgörande.

Offensiva nycklar till matchen handlar om att samtliga skills-grupper kommer behöva höja sin lägstanivå och hjälpa varandra under matchen. Ny QB föranleder att övriga positioner behöver hjälpa till för att göra spel. Därtill kommer vår offensiva linje vara central och om de klarar av att flytta på Uppsalas defensiva spelare, då har vi goda chanser.

Defensivt handlar det snarare om att ”göra rätt”. Vi har både förmåga och förståelse för att kunna hantera det mesta som skickas emot oss, men har ibland gjort fel beslut ändock. Vår defensiva linje är central, likväl som vårt bakfält. Den ena klarar sig inte utan den andra och när samspelet fungerar kan laget prestera stora spel.

Sparkspelen är på inget sätt en förbisedd lagdel och ej heller denna match. Vi kommer fortsatt spela aggressivt här och ta de chanser som ges. Det sagt behöver samtliga elva på plan vara väl införstådda med sina uppgifter för att vi ska kunna prestera fullt ut, detta blir matchens nyckel.

Lördagens match markerar avslutningen på en minst sagt framgångsrik säsong för Flyers U17, men det är på inget sätt en match vi ”redan vunnit”. Tvärtom har spelare och coacher fullt fokus på att avsluta året på topp och addera ytterligare en vinst till höstens matchprotokoll.

Avspark sker lördag 27/10 klockan 16:00 Österängens IP – Välkomna!
Väl mött.

Sebastian

8 Units Strong!