Den offensiva linjen är lagets ryggrad – Foto: Jonas Rapp

Vi har nu kommit tre matcher in i vår säsong, vilket kan te sig märkligt givet att det snart är mitten på juni, men på grund av inställda och flyttade matcher har det inte blivit fler än. Något vi ser fram emot att ändra på under lördagen, när vi åker till Eskilstuna för att möta Västerås Roedeers.

Varför möta Västerås i Eskilstuna? Anledningen är helt enkelt att Roedeers har gått samman med Eskilstuna Sharks i U17-serien i år, för att kunna ställa upp med ett lag. Således får vi chansen att besöka en, för oss, ny stad och plan.

En preview känns inte komplett utan en kort tillbakablick. Förra veckans motståndare var giganten Stockholm Mean Machines, som likt en ångvält sprang rakt över oss. Combon Jarwalli och Stedt visade återigen vilket potent hot man är på marken, en attack som OC Jonas Nyberg kombinerade med smarta play calls när vi som minst anade det. Vårt anfall stundtals prov på explosivitet, men långt ifrån den nivå vi önskar.

Dock, och framförallt, påvisade förra veckans möte hur enormt långt vi kommit på kort tid som lag och grupp. Till skillnad från förra mötet var det här små saker som avgjorde och även i de mest intensiva perioderna var det ingen som vek ner sig. De hårt stridande flygarna imponerade nog på samtliga som såg matchen på Sjökrigsskola.

Västerås visade i förra mötet prov på både talang, vilja och spelsmarthet. Resultatet reflekterar enligt mig inte riktigt matchbilden, och det ska både spelare och coacher i Roedeers har stor eloge för. Det är ett tufft och hårt spelande gäng som vi ställs emot på lördag!

På grund av manfall kommer vi spela matchen i 8-manna format, och även på mindre plan. I praktiken är dock justeringarna smärre och grundprincipen är fortsatt densamma. Västerås har helt klart en fördel här, då man spelat samtliga matcher i detta format.

Analysen av tidigare matcher har pekat på att vi coacher inte gör ett tillräckligt bra jobb med att kalla rätt spel vid rätt tillfälle, något vi arbetat hårt för att förbättra under senaste tiden. Just 8-manna formatet ställer än högre krav på staben att anpassa sin playcalling efter situationen, men på samma gång behålla en balans.

Offensivt spelar Västerås tuff fysisk fotboll där man ofta springer med bollen. Man har snabba och talangfulla spelare, som kan göra minsta öppning till ett större spel. Samtidigt då är Roedeers inte rädda för att satsa stort och visade i förra mötet prov på flertalet trickspel. Väl utförda resulterar sådana inte sällan i poäng på tavlan eller åtminstone positiva yards för anfallet. Vårt försvar behöver därmed spela med fart och glöd, precis som man gjorde mot Stockholm.

Försvarsmässigt hade vi stora utmaningar under föregående match med att attackera via marken. Missar i kommunikationen, felaktiga tekniker och rena tankevurpor gjorde det svårt för vårt anfall att hitta takten på marken. Istället var det via luften som många av poängen gjordes. Således är vår primära målsättning för denna match att bli mer balanserade offensivt. Detta lägger ett extra stort fokus på den grupp med stora atleter vars enda uppgift är att hjälpa övriga i anfallet lyckas – vår offensiva linje. Den insatte vet att ett lags ryggrad är just den offensiva linjen och få vet det bättre än vår offensiva koordinator, tillika OL- coach, Daniel Risberg. Han kommer få herrarna att prestera på topp!

Veckans fokus har också varit att fintrimma vårt sparkspel, som styrs av Special Teams koordinator Viktor Billing. Vi känner oss väl säkra på att vi kan överraska både en och två gånger när det kommer till just sparkspelen på lördag.

 

Nycklar:

  • Nyckel för anfallet: Vår offensiva linje behöver prestera på topp och hantera ett aggressivt försvar.
  • Nyckel för försvaret: Springa i full fart från punkt A till punkt B och på samma gång hantera vinklar i tacklingarna.

 

 

Preliminära starters

Offense

QB #1 Valter Ragnesjö

RB #3 Max Qvarnström

WR #15 Fabian Johansson

WR #80 Elias Bennaceur

WR #90 Victor Wikström

OL #51 Ludvig Burell

OL #53 Johannes Karlsson

OL #70 Gustav Bratt

 

Defense

DL #53 Johannes Karlsson

DL #90 Victor Wikström

LB #54 Teodor Nygren

S #4 Edvard Åkerman

S #25 Jonas Hedlund

S #80 Elias Bennaceur

CB #13 Erik Fahle

CB #20 Samuel Netz