Sommarens ljumma kvällar och grönskande trädkronor har bytts ut mot gulnande löv och svala, för att inte säga krispiga, kvällsträningar. Hösten har gjort fullt intåg i vårt avlånga land och U17-säsongen har även den börjat närma sig sitt avslut, även om ”the Boys of Fall” har två hemmamatcher kvar (referensen härstammar härifrån: https://www.youtube.com/watch?v=GEc1m-r_0gM)

I serien ligger Flyers förnärvarande på andra plats, efter Dukes-vinnaren Tyresö Royal Crowns, och före Stockholm Mean Machines. Med säsongens framfart kommer också rutin och en ökad kreativitet hos lagens spelare och coacher. De avslutande matcherna i serien är alltid de mest spännande och i år kommer inte vara något undantag, då vem som blir tvåa i serien avgörs i vår avslutande match mot Stockholm Mean Machines, i ett avslutande Stockholms-derby.

Hemmamatch som sagt, denna gång mot Arlanda Jets, som Flyers mötte i föregående omgång. Då skrevs siffrorna till Flyers favör (41-0), men vis av tidigare erfarenhet vet vi också att returmöten alltid ger en annorlunda matchbild. Arlanda visade tecken på att kunna utmana både offensivt och defensivt, och matchen var långt ifrån felfri ifrån Flyers sida.

Innan vi fördjupar oss i kommande möte kan vi för en kortare stund stanna kvar vid ”the Boys of Fall”, som i detta sammanhang handlar om spelarna i vårt U17. Ett lag som på kort tid kommit väldigt långt. Som trots utmaningar under sommaren och inledningen av säsongen har visat att med idogt arbete och gemensamt engagemang kan man komma långt, och att den ena matchen inte reflekterar hur nästkommande match kommer bli. Tveklöst var vi många som fann både inspiration, för att inte säga en viss avundad, i hur laget spelade mot Royal Crowns tidigare i september. Under första mötet hade en decimerad trupp svårt att hantera Tyresös talangfulla spelargrupp och i halvtid stod det 28-0 till Tyresö, en matchbild som var helt förändrad i andra mötet när det i halvlek stod 6-0. Detta efter att Flyers också lyckas spela fyra försök inom egen 10y-linje och ändock inte släppa in Royal Crowns. Resultat i matcher i all sin ära, men vinsten av att varje spelare inser att förmåga alltid kan utvecklas med övning, och att övning ger färdighet, är långt större.

Åter till kommande match. Arlanda Jets, som historiskt varit ett tungt springande lag, har i år valt att sprida ut fältet och låta ett antal atletiska spelare bära bollen. Med en QB som har förmåga att både kasta bollen väl, liksom springa själv, blir utmaningarna för försvaret väsentligt större.  Defensivt spelar Arlanda tämligen aggressivt och tvekar inte att skicka både fem och sex spelare mot QBn. Detta fick vi erfara i föregående match, när Arlanda lyckades stjäla bollen ifrån vår QB på ett spel.

Offensivt förväntar vi oss att Arlanda plockar ut det bästa ifrån föregående match och försöker sig på samma recept att springa med sin QB, för att sätta upp passpel bakom. Att vår DL, ledda av #90 Oliver Leydner och #81 Ludvig Jörgensborg, kan ta sig till Jets QB och ”kontrollera linjen” blir avgörande för vårt försvar. Detta möjliggör också för en av lagets mest effektiva tacklare, #54 LB Oscar Hamrelius, att göra spel ur det defensiva bakfältet.

Flyers offensiv kunde under föregående match förflytta bollen förhållandevis komfortabelt och #1 QB Johan Hallgrens favoritmåltavla tycktes vara #21 Oliver Langlais, som hade fler besök i end zone än vad åskådarna hann räkna. Att hantera Jets aggressiva försvarsspel och att vår OL kan plocka upp de olika blitzar som Arlanda kommer med är avgörande. Kan därtill vår kompetenta OL, ledda av #63 Walter Lundström och #66 Viktor Alriksson, öppna upp hål för våra RBs så finns stor potential för explosiva spel på marken också.

Nycklar för matchen: Offensivt att hantera Jets blitz-paket och reda ut vem som har vem på OL, liksom att våra WRs och QBs är på samma sida i passpelen. Defensivt behöver vår DL spela sin uppgift fullt ut, så att övriga försvaret kan täcka annars öppna ytor. Att avsluta tacklingarna tillsammans har varit och är fortsatt en av de stora defensiva nycklarna.

Players to watch:

#21 Oliver Langlais

#54 Oscar Hamrelius

#90 Oliver Leydner

 

Avspark söndag 29 september klockan 15:00 på Hägernäs IP – Vi ser fram emot att fylla arenan med Flyers-fans!

 

Väl mött!
Sebastian