Omgång två i U17 Östra står för dörren och denna helg tar Flyers (1-0) emot Tyresö Royal Crowns hemma på Sjökrigsskolan, årets första hemmamatch i serien! Förra veckans match mot Solna Chiefs resulterade i vinst, men denna vecka bjuds vårt U17-lag på motstånd i en helt annan klass, som sannolikt kan bli den tuffaste matchen hittills i år. Att därtill spela för hemmapublik gör matchen än viktigare för oss och om något än mer sevärd!

Flyers besökte under föregående vecka allianspartnern Solna Chiefs, i en tämligen blöt tillställning som slutade 49-0 till Flyers. #12 Knut Wachtmeister stod tydligt ut under matchen och lyckades med ett ”hat trick” (ja, det finns även inom amerikansk fotboll) när han tre gånger fick motta passningen från #1 Johan Hallgren för en TD. Flyers offense i övrigt producerade totalt 442 yards, varav 322 via luften (genom Hallgren) och 120 via springspel.

Defensivt var det #51 Ludvig Burell och #34 Conlaed Schmidt som utmärkte sig, med en fumble recovery respektive interception. Hela Flyers-försvaret gjorde det svårt för Solna att producera och höll laget till totalt 43 yards.

Denna vecka riktas fokus till Tyresö, och närmare bestämt Royal Crowns. Ett lag som inte bara är sprängfullt med talang, utan därtill leds av en rutinerad ledarstab med HC Kimie Svenningsson i spetsen. Årets Royal Crowns är till stora delar det lag som under 2017 vann Dukes Tourney, även det under HC Svenningssons ledning. Med andra ord finns det ingen avsaknad av rutin eller förmåga att vinna viktiga matcher i den grupp som under lördagen besöker Sjökrigsskolan.

Talang i laget är inget Tyresö har ont om. Med spelare som Erik Elfwing, Robin Lindgren, Jatta Njie och Robin Lindström, för att nämna några, har man både offensiv och defensiv ”punching power”, som tveklöst blir en utmaning för Flyers att hantera. Därtill har spelgruppen som helhet en imponerande förmåga att lösa utmaningar på planen tillsammans och det märks tydligt att de är väl samspelta.

Offensivt förväntar vi oss att Tyresö kommer ut med ett springtungt anfall, inte sällan ur 20-personal (2 RBs) där man använder sin fysik för att springa med bollen. Vi förväntar oss också att Royal Crowns, när de väl etablerat ett springspel, kommer utmana oss på djupet med vertikala passrutter från sina talangfulla WRs. Därtill kommer säkerligen Tyresö-staben att kasta in flertalet ”play actions” och kortare-passar. Allt som allt kommer Flyers försvar behöva täcka mycket yta och göra så på kort tid, för att större spel inte ska utveckla sig.

Defensivt tror vi att Tyresö kommer spela tämligen aggressivt, i syfte att båda attackera vårt springspel liksom komma åt vår QB i fickan. Royal Crowns spelar ett försvar där deras Safety ges stort spelrum att läsa spelet och då både kan hjälpa till att stoppa springspel, liksom täcka passar. Vår offensiva linje, som alltid är av stor vikt i matcher (både fysisk och spelmässig vikt) kommer spela än en större roll i denna match. Att öppna ”running lanes” för våra RBs, liksom att skydda QBn, kommer att vara centralt. WRs kommer möta tämligen atletiska defensiva spelare och att hantera dessa blir en spännande utmaning.

Likt alla duktiga lag har Tyresö ett väl fungerande sparkspel, med en duktig kicker och sett till föregående match mot Solna var Special Teams helt klart den lagdel som presterade sämst för Flyers. Laget som bäst lyckas hantera motståndet och utföra sina uppgifter inom sparkspelen kommer ha mycket att vinna i lördagens match.

Flyers nycklar till matchen är som följer. Offensivt behöver vår offensiva linje hantera en ny typ av front och box än man är van vid. Kommunikationen här kommer vara rent avgörande. Kan OL hantera Tyresös aggressiva försvar så vet vi att det finns goda chanser för både WRs, RBs och QBs att göra stora spel.

Defensivt kommer Flyers behöva hantera ett fysiskt anfall med talangfulla spelare både i bakfältet och ute på sidorna. Att respektive spelare spelar sin uppgift med en hög grad av disciplin kommer vara avgörande. Vidare kommer behovet av ett snabbt flöde till bollen och tacklingen från hela lag behövas, för att inte möjliggöra stora spel.

Lördagens match blir en tuff drabbning mellan två favorittippade lag till att vinna U17 Östra 2018. Två lag vars respektive rosters är fyllda med talang, och vars coachstaber har mycket rutin. Att matchen därtill är den första på hemmaplan för Flyers gör den än viktigare för oss!

Avspark sker klockan 14:00 på Sjökrigsskolan – Välkomna!

Väl mött.

Sebastian

8 Units Strong!