Så var det dags för Flyers U17s sista match för säsongen på hemmaplan – HOMECOMING GAME!

Flyers (4-0) tar emot Solna Chiefs (0-4) i den femte omgången i U17 Östra 2018.

För våra spelare i U17 blir årets sista match på Sjökrigsskolan lite speciell, då lagets seniors (äldsta spelare) också spelar den sista matchen som Flyers-spelare på hemmaplan. Vi hoppas och tror att hela Flyers, inklusive alumner och gamla supporters, tar sig ner till Sjökrigsskolan för att heja på laget.

Solna Chiefs, som haft en minst sagt motig första halv på säsongen, har spelat tighta matcher med bland annat Stockholm Mean Machines och Uppsala 86ers. Matcher som visar på att Chiefs både har talang och förmåga att ”slå till” när så behövs. Föregående möte slutade i Flyers favör (49-0), så Solna har alla möjligheter att slå ifrån ett potentiellt underläge.

Flyers tog emot Uppsala 86ers i föregående omgång, en match som slutade med Flyers-vinst (56-6) efter en helt klart dallrande inledning. #1 QB Johan Hallgren stod för 4 TDs via luften, där #90 WR Victor Wikström var ett favoritmål (2 rec. TD). Även Flyers mark-attack var effektiv, där #3 RB Erik Lentell sprang in med bollen två gånger. Mest spektakulärt var nog när #53 OL Johannes Karlsson fick bollen i sina händer och 40 yards senare landade i end zone.

Defensivt höll Flyers tätt nästan hela matchen. #13 S Marcus Mathiesen imponerade på alla närvarande, med inte bara en utan två interceptions, utan också en defensiv TD. Även #31 LB Daniel Alariksson och #2 S Samuel Netz lyckades plocka upp lösa bollar och konvertera till möjligheter.

Chiefs, som under tidigare match hade en förhållandevis stor trupp, har visat på att man kan spela bra i tuffa matcher. I mötet med Mean Machines ledde man under större delen av matchen, likaså under besöket hos Uppsala. Det råder med andra ord ingen tvekan om att laget, som spelar hårt och tufft, kan vända förra matchens resultat till något helt annat.

Flyers är, med det sagt, klara favoriter i matchen. Laget, som hittills i år är obesegrade, leder U17 Östra-serien med 149 netto gjorda poäng (tvåa är Tyresö Royal Crowns på -2). Några hittills mindre kända spelare värda att hålla ett öga på kommande match är #11 WR / S Oliver Leydner, #20 WR / LB Wille Aabö och #26 WR / CB Hugo Holmberg. Därtill är #1 QB Johan Hallgren, #2 WR / S Samuel Netz, #3 RB / S Erik Lentell och #90 WR / DL Victor Wikström spelare som man alltid behöver håll koll på.

Solna var i tidigare match innovativa med sin play calling och stundtals i det närmaste stokastiska. Mot ett situations-baserat lag som Flyers är detta ibland en framgångsrik strategi. Det råder dock ingen tvivel om att man kommer utmana vår OL med en aggressiv rush ifrån DL och LB. Att komma åt vår QB är A och O för Solna, och därmed avgörande för oss att skydda sagd QB.

Flyers anfall, under ledning av Daniel Risberg, har successivt börjat hitta tempo och spelstil. Flyers U17 har en imponerande effektiv och kompetent offensiv linje, där seniors som #51 Ludvig Burell, #53 Johannes Karlsson och #60 Gustaf Peterson sätter en tydlig prägel i spelet. Våra backar i #31 Daniel Alariksson och #3 Erik Lentell tycks stundtals hitta yards där ingen annan ser dem och kombinerat med fysik i springspelet från QB Hallgren är det en svårstoppad attack.

Defensivt vi behöva hantera ett Solna som ”tar vad de får”, men också utnyttjar små missar i försvaret. Springspelet behöver hanteras av vår defensiva box, samtidigt som de djupa passarna behöver defensiva backarna stänga ner. Publikfavoriten #25 CB Thim Segerblad har haft en imponerade första säsong i laget och visat prov på spel snarare i linje med vad som kan förväntas av en luttrad veteran.

Flyers Special Teams har haft klart skiftande framgång under matcherna i serien. Den aggressiva spelstil som valts i sparkspelen resulterar inte sällan i mindre önskade utfall, men med träning kommer färdighet och för varje match som går blir vi successivt bättre på det.

Nycklarna till matchen ligger i att försvara vår QB ifrån ett aggressivt Solna, liksom att vinna line of scrimmage. Våra WRs behöver hitta luckor och ”göra spel” när så ges möjlighet. Tappade bollar och missade uppgifter finns inte denna match. Defensivt behöver vi spela på tå från början till slut. Uppsala visade att man kan komma tillbaka sent i matchen, till stor del tack var att Flyers blev bekväma. Ett disciplinerat, snabbt flöde till bollen, för att gemensamt tackla bollbäraren, är en klar nyckel.

Alla lag börjar känna av säsongens sviter, med smärre skador i spelartruppen som följd. Det lag som bäst hanterar dessa omständigheter och kan ”planera runt” skadade spelare, för att sätta en trupp på planen, har en klar fördel.

Avslutningsvis nämner jag igen att detta är Flyers U17s sista hemmamatch för året. Matchen vi säger hejdå till våra seniors, som spelare sin sista hemmamatch i Flyers-karriären. En stor och viktig dag för laget och staben,

Jag hoppas och tror att vi samlar hela Flyers på Sjökrigsskolan på lördag, en sista gång för i år.

Dagen till ära har vi lite special-arrangemang och hoppas att vi kan träffa alla vid 13:45.

13:45 samlas vi för ceremoni – avspark 14:00.

Väl mött!

Sebastian

8 Units Strong