Senast Flyers och Mean Machines möttes var i Dukes finalen 2017

Efter ett ovanligt kort uppehåll är det dags för tredje omgången i U17 Östra, där Flyers (2-0) tar emot Stockholm Mean Machines (1-0) på Sjökrigsskolan. Båda lagen kommer in med vinster från föregående omgång, Flyers med 48-12 mot Tyresö Royal Crowns och Mean Machines med 8-6 mot Solna.

Matchen spelas en veckodag, tisdag 21/8 klockan 18:30, på Sjökrigsskolan och vi ser fram emot att få spela framför en stor publik av allt ifrån U11- och U13-spelare till våra fantastiska U17-supporters.

Matchen mot Tyresö i föregående omgång bjöd på både toppar och dalar. Tveklöst var Tyresö betydligt bättre än det motstånd vi mött tidigare och det tog ett tag för laget att anpassa sig till det högre tempot överlag. Slutsiffrorna (48-12) ger inte riktigt en rättvisande bild till matchen, som i halvlek stod 14-6 till Flyers. Det sagt så kunde vi dra ifrån under andra halvlek, både tack vare en väl kallad match från coacherna men också (framförallt) för att laget orkar spela en hel match i högt tempo.

Stockholm är för oss ett något oskrivet kort i år. Värt att komma ihåg är att senast lagen möttes var i Dukes Tourney-finalen 2017, en final som Mean Machines vann med en sekund kvar av matchen. Det råder nog inget tvivel om att revanschlusten hos Flyers-spelarna finns kvar, och nu möjligheten att ta tillbaka förra årets förlust.

Inför i år har Mean Machines bytt coachstab och den framgångsrike Fredrik Hansson befinner sig nu i U19. Övertagit har seniorstabens Fred Armstrong, en coach med längre meritlista än merparten av våra wide receivers. Laget, som deltog i Dukes, visade prov på både kämpaglöd och uppfinningsrikedom i de matcher vi såg. Detta till trots var det ett skadedrabbat lag som var på plats och samtliga matcher förlorades med några poängs marginal.

Det vi hittills sett av Stockholm skvallrar om att man offensivt blivit mer balanserade i sitt anfall, som nu sker både genom luften och på marken. Passpel ur Spread blandas med klassiska springspel ur ett Wing-T. Spelare som Viggo Svedlund och Alvin Gorsetman kommer Täby-försvaret behöva hålla ögonen på, liksom Tim Sihver som kommer ur bakfältet.

Defensivt imponerar Mean Machines flöde till bollen och förmåga till att tacklas. Man lyckas tämligen effektivt stänga ner många springspel redan i bakfältet, ledda av Letian Yang och Alexander Eshhagi, med hjälp i passförsvaret av Axel Isaksson.

Vi förväntar oss att Stockholm defensivt kommer försöka vinna LOS och tvinga Flyers in i pass-situationer. Under föregående match hade Flyers stora framgångar med sitt springspel, ledda av #31 Daniel Alariksson, något Mean Machines behöver hantera. Det sagt har vi sett prov på att QB #1 Johan Hallgren kan hitta luckor även i de tuffaste försvaren, liksom mottagare för passningarna. #12 Knut Wachtmeister, #2 Samuel Netz och #90 Victor Wikström stod alla för poäng under lördagen. Historiskt har Stockholm varit mycket talangfulla med att stänga ner vårt djupa passhot, vilket återstår att se om man ger sig på även denna gång.

Offensivt ser vi framför oss att Mean Machines kommer försöka få bollen till sina ”playmakers” så ofta och mycket som möjligt. Blandade spring- och passpel kommer ställa höga krav på Flyers-försvarets disciplin, något vi såg brister av i matchen mot Tyresö. Att genomföra tacklingar som ett lag, med ett gemensamt flöde till bollen, har varit Flyers-försvarets signum i år. I denna match blir det än viktigare att så sker, från början till slut.

Flyers har varit framgångsrika i sparkspelen under föregående två matcher. I Tyresö-matchen lyckades samtliga utom en extrapoängssparkar och man kunde därtill utmana Tyresö både vid Kickoff och Returns. Det laget som har en plan för sparkspelen kommer solklart ha en extra edge i tisdagens matchning.

Vis av erfarenhet har historiska resultat och framtida utfall dålig korrelation, inte minst inom amerikansk fotboll. Mean Machines historik är därmed föga intressant när vi tittar på denna matchning, utan snarare potential och nivå som finns i laget. Tveklöst är det så att Stockholm har ett gäng talangfulla spelare med mycket hög potential. Kan man använda dessa på rätt sätt så kommer tisdagens match bli klart utmanande!

Flyers nycklar inför matchen är som följer, offensivt behöver samtliga laggrupper bli mer samspelta och kommunicera. Alltför ofta ställer vi upp fel, missar vi uppgifter och använder fel tekniker vilket i slutändan resulterar i missade möjligheter. Defensivt handlar det om att höja graden av disciplinerat spel, liksom att kontinuerligt kommunicera mellan laggrupperna för att undvika missar.

Tisdagens match, som genomförs efter en kortare vila än vanligt, kommer garanterat bjuda på spännande spel från båda sidor. Mean Machines har mycket att bevisa, både för egen del och för övriga lag i serien, samtidigt som Flyers spelar för hemmapublik och vill visa att det inte är tur som gjort att man är obesegrade hittills.

Hela U17 ser mycket fram emot att spela framför ett välfyllt Sjökrigsskolan, med hela Flyer Nation på vår sida.

Avspark sker klockan 18:30 på Sjökrigsskolan – Välkomna!

Väl mött!

Sebastian

8 Units Strong