Arlanda Jets och Uppsala 86ers spelar i år under gemensam Uppsala-flagg

Ljumma kvällar och sommarkänslor till trots är vi redan inne i fjärde omgången av U17 Östra 2018. Fjärde matchen för Flyers (3-0) innebär också att vi, efter denna helg, kommit halvvägs och mött samtliga lag i serien en gång. Lördagen markerar också vår näst-sista hemmamatch för året, det i sig ett skäl att ta sig till Sjökrigsskolan!

På besök kommer Uppsala 86ers (1-0), som efter vissa justeringar i seriens planering liksom en sammanslagning med Arlanda Jets endast spelat en match under hösten. Föregående vecka mötte laget Solna Chiefs, en match Uppsala vann med siffrorna 20-12.

Flyers å sin sida tog emot Stockholm Mean Machines i föregående omgång, på ett välbesök Sjökrigsskolan. En match som nog inte riktigt gick som den stora skaran åskådare hade förutspått, men som coachstaben befarat. Missade uppgifter, halvdan ansträngning och mängder med slarv, liksom ett tänt och taggat Stockholm, gjorde matchen allt annat än lätt för oss. Mean Machines spelades tuff, fysisk och engagerad fotboll, med målsättningen att strida för varje fot på planen, varje poäng.

Matchen mot Stockholm blev ett bryskt uppvaknande för laget och viktig ur en lärandesynpunkt. Inte minst det faktum att gruppen, när så behövdes, kunna ta ett kliv fram och lösa uppgiften tillsammans. Slutresultatet skrevs till 26-12 och Flyers fortsatt obesegrade i serien.

Uppsala har, som tidigare nämndes, för året gått samman med Arlanda Jets. En sammanslagning laget testade redan i Skövde, men då under gemensam Arlanda-flagg. Sammanslagna lag är av sin natur svårare att scout:a och Uppsala är inget undantag.

Det vi med säkerhet vet är att laget inkluderar en rad duktiga och talangfulla spelare, däribland DL Adam Segerlund som under sommaren deltog i Junior-VM i Mexico. Därtill adderar Carl Haage (LB/DB) och Jonas Flodmark (RB) ytterligare förmåga till laget.

Det vi hittills sett av Uppsala är att de kombinerar ett tungt springspel, som varit deras signum historiskt, med klassiska passkoncept ur spread. Defensivt spelar man minst sagt aggressivt och skickar blitzar från hela fältet, i syfte att komma åt springspel och QB redan i bakfältet.

Offensivt behöver Flyers anfallet, ledda av #1 QB Johan Hallgren börja ”klicka” och avsluta drives, något som laget inte lyckats särskilt väl med under senaste två matcherna. Att vår offensiva linje får till sitt samspel och sin kommunikation är rent avgörande, inte minst mot ett försvar som spelar aggressivt och är hårt blitzande. RB-gruppen har varit den offensiva lagdelens stöttepelare och både #3 Erik Lentell och #31 Daniel Alriksson har levererat yards på löpande band. Om vår WR-kår kan nå den nivå man stundtals haft i tidigare matcher är den klart sevärd.

Defensivt kommer Uppsalas tunga springspel vara en nöt att knäcka för DC Alexander Sjöö med stab. 86ers har samtidigt visa prov på förmåga att attackera via luften, både i det korta och djupa passpelet, varpå vårt passförsvar kommer behöva spela lika kyligt som i tidigare matcher. #25 CB Thim Segerblad har gång efter annan visat att Flyers-passförsvar inte är att leka med, och med uppbackning av #11 S Oliver Leydner och #2 S Samuel Netz kan vårt försvar säkerligen överraska under lördagen.

Att Flyers tar special teams på stort allvar har nog inte undgått något lag i serien och vi kommer fortsätta utmana motståndet på liknande sett som i tidigare matcher. Vi förväntar oss att Uppsala har en plan för att möta detta och därmed utmana vår förmåga och kreativitet. Tveklöst har det lag som har bäst plan för att hantera motståndets sparkspel en tydlig ”edge”.

Flyers nycklar inför matchen är som följer, offensivt behöver vår OL kommunicera mer och ”lösa uppgiften” med skiftande fronter och blitzar. Våra WRs och QB behöver hitta rytmen, tidigt och ofta, för att anfallet inte ska tvingas bli endimensionellt. Defensivt kommer flöde till bollen, i syfte att hela tiden avsluta spelet, vara rent avgörande. Vi ser för många exempel där bland annat SMM får flertalet yards efter kontakt på grund av att vi inte spelar till visslan! Genomgående har vi haft en oroande mängd bestraffningar i avgörande ögonblick, något som behöver förbättras.

Flyers har haft en längre vila än vanligt och Uppsala har enbart spelat en match hittills i serien, varpå det är två utvilade lag som möts på lördag. Vi har otvivelaktigt mycket att bevisa kommande match, absolut mest för oss själva. Uppsala å sin sida vill visa att man kan utmana serieledaren.

Hela U17 ser mycket fram emot att spela framför ett välfyllt Sjökrigsskolan, med hela Flyer Nation på vår sida.

Avspark sker på lördag klockan 15:00 på Sjökrigsskolan – Välkomna!

Väl mött!

Sebastian

8 Units Strong