Foto: Selma Bennaceur

2005 var senaste året Täby Flyers hade ett U19-lag i seriespel. Det är således 14 år sedan ett Flyers-märkt lag spelade på högsta juniornivå. På fredag, 10/5 är det äntligen dags igen. I en klassisk Friday Night Lights-setting får våra äldsta Flygare möjlighet att visa upp sig på nytt.

För motståndet står inga mindre än Stockholm Mean Machines, som så sent som 2017 korades till SM-vinnare efter en mycket väl utförd säsong.

Båda lagen har en ansenlig mängd spelare som är långt in i sina karriärer. Ett antal av dessa, som Ludvig Burell och Gustaf Peterson har rutin hela vägen från U11-spel. De får samtidigt sällskap av återvändande förmågor, som safety-duon Elliot Krogius (#80) och Carl Levinson (#32)

Veckorna inför matchen har laget fått möjlighet att träna intensivt, med ett väl genomfört camp. Tveklöst viktiga extra träningstimmar inför motståndet.

Senaste gången denna sammansättning av spelare möttes var finalen i Dukes Tourney 2017, då som U17-spelare. Den matchen gick Stockholm segrande ur, med bara någon sekund kvar på klockan. Ett minne som ingen deltagande spelare har glömt. 

Offensivt blir fokus från Flyers-sida att flytta bollen effektivt genom både pass- och springspel. Även om spelarna sedan innan har koll på varandra har spelsystemet utvecklats än mer. Viktigt är som alltid att få samtliga offensiva lagdelar att spela tillsammans, för att kunna utnyttja hela spelboken. OC Viktor Billing har med sin stab lagt gjort sitt yttersta för att säkerställa att så mycket som möjligt är tillgängligt för oss. Som ofta mot Stockholm kommer mycket arbete att behöva göras på den offensiva linjen. Stockholms DL, med Albin Svensson och Felix Grönqvist i spetsen, brukar vara aggressiva och snabba av bollen. LB-kåren med Oliwer Stedt i bräschen tillhör ytterligare en tuff grupp att hantera. 

Den defensiva staben har jobbat hårt för att försöka förutspå hur Stockholms anfall kommer att spela. Vad som traditionellt har varit ett tungt Wing-T har potential att ändras helt och hållet med Stockholms nya OC David Rodríguez, som senast kommer från spel i Spanien. DC Alexander Sjöö, med tillhörande stab, har gjort sitt yttersta för att vara redo för vad som troligtvis blir hårt tryck i springspel. Stockholms-duon Saba Jarwalli och Oliwer Stedt är en tuff kombination för Täbys försvar att hantera, och att stänga ner springspelen tidigt är avgörande. 

Att börja säsongen mot vad som mycket väl kan vara årets tuffaste motstånd kommer bli en utmaning. Oavsett spelargrupp har Stockholm en förmåga att rutinmässigt skapa framgångsrika lag. HC Fredrik Hansson lyckas gång efter annan att förmedla både vision och kunskap till sin stab och sina spelare.

 

Nycklar för matchen

  • Tidigt stoppa Stockholms tunga springspel
  • Flytta bollen snabbt och effektivt, sätta tempo från start

 

”Players to watch”

  • #90 Victor Wikström WR
  • #1 Valter Ragnesjö QB
  • #33 Victor Cimrell RB
  • #53 Johannes Karlsson OL

 

Onekligen kommer fredagen bjuda på spel av hög kvalitet, högt tempo och mycket känslor. Det blir också lansering av Flyers matchställ för U19. 

Avspark sker 19:00 på Zinkensdamms IP – Väl mött!

Adrian