U17-säsongen är igång för fullt och viss rutin börjar nu skönjas hos både Flyers och motståndet efter några omgångar i serien. För Flyers del är det i kommande omgång dags att besöka Arlanda Jets i Märsta, vilket bli första mötet sedan lagen möttes i Dukes Tourney i somras.

I föregående omgång tog Flyers emot serieettan Tyresö Royal Crowns inför hemmapubliken på Hägernäs IP, ett möte som slutade med förlust för Flyers. Det sagt var det ett helt annat Täby-lag som ställde upp mot Tyresö denna gång jämfört med i föregående möten, vilket 6-0 i halvlek och 12-0 långt in i fjärde kvarten vittnar om. Alla närvarande kommer nog länge att minnas det defensiva ”stand” Flyers lyckas med i inledningen av matchen, när man tar över bollen på egen 3 yards-linje efter att Tyresö haft fyra försök på sig att ta sig in i end zone.

Arlanda är som sagt ingen ny motståndare och sist lagen möttes var i Skövde. Under sommarens turnering spelade Arlanda med spelare från Sollentuna och Wäsby också, vilket vi tror att de gör även denna gång. Ett decimerat Flyers hade svårt att stå emot Jets aggressiva spel och stora trupp, och i övertid var det Arlanda som stod som vinnare. Det finns inget som pekar på en liknande händelseutveckling denna gång!

Flyers, som under ledning av DC Alexander Sjöö, gjorts sig kända för att spela solid defensiv fotboll, har under träningsveckan lagt fokus vid att svärma till bollen och avsluta varje spel. Analysen är tydlig, första kontakt från de defensiva spelarna sker ofta nära spelets startpunkt, i bakfältet, men avslutas flertalet yards längre fram, vilket resulterar i onödigt svåra situationer.

Offensivt fortsätter Flyers att vara både aggressiva och nydanade. Stora spel avlöser stundtals varandra och motståndets försvar kan aldrig riktigt slappna av, oavsett ”down & distance”. Det sagt har Flyers-anfallet haft svårt att fullt ut hitta sin rytm och, framförallt, synk mellan QB, WRs, RB och OLs. Att hitta tillbaka till kärnan har varit ett stort fokus för OC Viktor Billing.

Arlanda, som tillhör ett av de mer anrika lagen i årets U17-serie, har en lång historik av att spela att spela ett tungt springspel. Man är väldigt bekväm med att ställa upp både åtta, nio och ibland tio spelare i den offensiva boxen för att springa med bollen rakt in i motståndet. För det otränade ögat kan strategin te sig både uttröttande och stundtals verkningslös, men likt droppen som urholkar stenen är tanken att detta successivt bygger upp för stora spel. Det sagt har man under senaste åren visat upp att man även kan attackera med via luften, med fyra WRs utspridda över fältet, vilket var det vi såg i matchen under Dukes Tourney.

Defensivt har Jets ofta haft en duktig, och storvuxen, defensiv linje som spelat med hög fart för att ta sig till QBn. Bakom detta låter man sina LBs och DBs arbeta ganska fritt och är på inget sätt rädda att använda någon eller några av dessa för att attackera QBn. För Flyers del betyder det att vår offensiva linje behöver reda ut vilka spelare som rushar, och därmed behöver blockeras, samt vilka som drop:ar tillbaka ut i coverage. Tveklöst var Tyresös aggressiva defensiv en bra uppvärmning, vilket OL-enheten hanterade med bravur, och kommunikation på den offensiva linjen kommer fortsatt vara avgörande för att lösa uppgiften.

Sparkspelen har under senaste åren varit en av Flyers stora styrkor och SPTC (Special Teams Coordinator) Karl Berg har visat att så även är fallet i år. Just förmågan att både ta sig ur tuffa lägen med ett välfungerande ”punt team”, liksom att aggressivt gå efter bollen även vid egen avspark, har blivit signum och tvingar motståndet att vara redo på allt möjligt. Att se vad U17s specialist-kår kan bjuda på blir spännande.

Nycklar för matchen: Defensivt behöver vi flöda till bollen, svärma den gemensamt, och framförallt avsluta spelet. Att göra tacklingen nära LOS (line of scrimmage) är avgörande. Offensivt är synk och samspel i utförandet det som blir viktigt, liksom hantering av Jets aggressiv försvar.

Players to watch:

#2 Knut Wachtmeister

#12 Joar Ahlberk Eineborg

#63 Walter Lundström

#66 Viktor Alriksson

 

Avspark lördag 14 september klockan 16:30 på Midgårdsvallen, Märsta.

 

Väl mött

Sebastian