Den tredje omgången i U17 Östra 2019 står för dörren och det är Flyers U17:s andra seriematch, som nu besöker Stockholm Mean Machines på Zinkensdamm. Att kalla helgens drabbning för ett derby är ingen underdrift och lagen har historiskt spelat många spännande och intensiva matcher, vilket säkerligen blir fallet även denna helg.

Mean Machines, som under senaste helgen hade spelledigt, har inlett säsongen med en vinst mot Arlanda Jets. Flyers å sin sida har också en match i bagaget, som spelades under förra helgen mot Tyresö Royal Crowns.

Förväntningarna inför matchen är höga på båda sidor, Mean Machines vill visa upp att första omgången inte var en ”one-off”, samtidigt som Flyers söker visa upp både kapacitet och förmåga. Bortsett från resultatet i matchen är söndagens möte bäddat för en riktigt spännande match.

U19 mötte SMM i säsongens första match, nu är det dags för U17. Foto: Selma Bennaceur

Mean Machines har historiskt varit kända för att springa tungt, och stundtals effektivt, med bollen. Passpel har coachstaben förpassat till längst bak, längst ner i spelboken, för att användas varsamt och när det verkligen behövs. Årets version av SMM tycks dock ha tagit en helt annan karaktär och kanske är det HC Jonas Nybergs sätt att visa att även en rutinerad coach kan förnya sig. Numera är det ”pass först” som gäller, med QB Carl Östman i fickan, och flertalet RB:s är nu utbytta mot WR:s. Östmans favoritmål har tidigare inkluderat EM-veteranerna Tim Sihver och Viggo Svedlund, vilket öppnat för explosiva spel.

På ämnet Sihver och Svedlund är det också kring dessa som Stockholm byggt sitt ansvar, kombinerat med ett antal ytterligare kompetenta spelare. I SMMs egen statistik är det just Sihver som leder tacklingsligan och därtill slå sig in på topplistan. Mean Machines har en stark kultur av att vara duktiga defensivt, med en tydlig taktik om att spela fysiskt och aggressivt, utan att för den delen ge upp något gratis.

Flyers å sin sida har ett anfall av explosiv art, ledda av Sveriges kanske mest intressanta junior-QB i Johan Hallgren. Hallgren har visat att han kan göra spel både genom luften och med egna ben, och är en spelare som försvaret alltid behöver hålla koll på. Därtill fylls Flyers anfall med flertalet duktiga mottagare, däribland Oliver Leydner, Oliver Langlais, Ludvig Jörgensborg och Knut Wachtmeister. Även Wachtmeister fanns med i den trupp som i augusti tog EM-silver i Bologna, och startade där samtliga tre matcher som WR.

Defensivt leds Flyers av DC Alexander Sjöö, som tillsammans med en kompetent stab sätter Flyers-spelarna i en bra sits att prestera och skapar idel utmaningar för Stockholms anfall. Omställningen från att försvara en aggressiv markattack från Stockholm, till ett numera effektivt passanfall, blir intressant att se. Flyers-spelarna torde vara mer vana och känna sig lite tryggare i att försvara luftrummet, men exakt hur återstår att se.

Matchen nycklar är lika enkla som viktiga: offensivt behöver Flyers hitta rytmen och samspelet för att göra spel. Samtidigt behöver Flyers-försvaret finna balansen mellan aggressivitet och kyla, för att inte bli brända av något av Stockholms mottagare.

Players to watch:

#1 – Johan Hallgren

#54 – Oscar Hamrelius

#90 – Oliver Leydner

Avspark klockan 15:30 på Zinkensdamm IP

 

Väl mött

Sebastian