Villy Tengroth

Vilinhton Tengroth, fostrad i Täby Flyers sedan han började spela amerikansk fotboll i vårt U13-lag 2011, åkte nyligen över till USA för att träffa coacher för ett antal olika universitet under s.k. ”camps”. Villy imponerade bevisligen på dessa, då han nu blivit erbjuden att studera och spela fotboll på University of Massachusetts.

Villy har under sina år i Flyers och under de senaste säsongerna i Northside Bulls U19 varit en av lagens nyckelspelare på sin position som runningback. De senaste två åren har han gått på RiksIdrottsGymnasiet för amerikansk fotboll i Uppsala tillsammans med en handfull andra spelare från Täby Flyers.

Vi pratar med Villy och han berättar så här om studierna och träningarna på RIG:

– Det finns en del markanta skillnader mellan klubblagens träningar och RIG. Ett exempel är gemenskapen som tydligt finns mellan oss spelare på RIG. Den beror nog till största delen på att vi tillbringar hela dagar med varandra.

När vi kommer in på framtiden fortsätter han:

– På RIG har alla tydliga mål om vart de vill komma, vilket leder till att alla är väldigt engagerade i spelet, stöttar varandra och levererar bra kvalité på varje övning, på varje träning. För min egen del är mitt största mål att utveckla svensk amerikansk fotboll till en högre nivå.

Landslaget

Som synes på bilden har Villy även representerat de svenska färgerna i Ungdomslandslaget mellan 2014 och 2016.

På den här länken till HUDL kan man se Villys highlights från Nordiska Mästerskapen i Finland 2016, där han blev matchens MVP mot Danmark och Sveriges MVP mot Finland.

Villy är även uttagen till juniorlandslaget 2017.

 

 

Flyers-spelare i ULU - #39 Axel Ripa, #32 Hugo Dyrendahl, #24 Villy Tengroth, #84 Karl Berg och #20 Karl Ernlund

Flyers-spelare i ULU – #39 Axel Ripa, #32 Hugo Dyrendahl, #24 Villy Tengroth, #84 Karl Berg och #20 Karl Ernlund

 

Villy Tengroth

Resan till USA

Brandon Collier är en tidigare NFL-spelare som nu driver Premier Players International, ett företag som fokuserar på att hitta europeiska spelare som vill spela på college i USA.

I slutet av mars kom Brandon till Sverige för ett camp i Tyresö, där spelare fick visa upp sig. Detta ledde till att fyra killar från RIG i början av juni åkte över till USA för att delta i camps hos ett antal olika skolor. Det blev en hel del tid med transporter mellan skolorna, men när de väl var på plats blev det desto mer aktivitet!

– På campsen fick vi göra allt från individuella tester som till exempel broad jump, shuttle run (5-10-5) och 40 yard dash, till man mot man-competition. Dessa övningar hade stora likheter med vad vi får göra på RIG vilket gjorde att vi fyra från RIG var väldigt bekväma med övningarna och därför kunde sticka ut och imponera.

Skolorna de besökte var Towson University, Old Dominion University, Penn State, Ohio State och Michigan University.

 

Villy Tengroth

Kontakten med Massachusetts

UMass var inte en skola de besökte, men deras coacher hade fått se siffrorna från campet i Ohio och imponerats av Villys insats. Så de skickade sin runningbackcoach till det var dags för camp i Michigan för att ta en närmare till på Villy.

– Han var glad över att få träffa mig i verkligheten och såg fram emot att få se mig prestera på lägret.

Och som han presterade.

– Jag var den snabbaste runningbacken på hela lägret och den näst snabbaste spelaren på totalen.

Efter den långa resan hem till Sverige gick det fort.

– Samma dag jag landade hemma i Sverige fick jag ett meddelande från Brandon som sa att jag offentligt kunde meddela att jag fått ett erbjudande från UMass.

 

Villy TengrothVad händer nu?

Villy ”Wheels” Tengroth ska nu slutföra sitt sista år på RIG och ta studenten.

Han spelar dessutom vidare i Bulls U19, och ska spela junior-EM i Danmark nu i sommar med Juniorlandslaget.

 

Därefter blir det till att packa den stora väskan för ett fantastiskt äventyr på en av de största och bästa universiteten för amerikansk fotboll.

 

Från Täby Flyers hela organisation önskar vi Villy ett riktigt stort Lycka Till!